10 Λόγοι Γιατί οι SSD Είναι Καλύτεροι Από Τους Μηχανικούς Δίσκους

 

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο 'χτύπησε' ή 'κόλλησε' η κεφαλή; Ακόμη καλύτερα, έχετε βιώσει κάποια τέτοια ζημιά; Αυτοί οι όροι είναι μόνο δύο από τα δυσάρεστα περιστατικά που σχετίζονται με τους μηχανικούς δίσκους. Τι θα γινόταν αν οι δίσκοι δεν γυρνούσαν; Ακόμη καλύτερα, αν δεν είχαν εσωτερικές επιφάνειες, άτρακτο και κεφαλές; Τι θα γινόταν αν υπήρχε ένας τρόπος να δημιουργήσουμε επανεγγράψιμα αποθηκευτικά μέσα χωρίς εσωτερικές επιφάνειες, άτρακτο και κεφαλές; Θα είχαμε έναν δίσκο στερεής κατάστασης χωρίς μετακινούμενα μέρη. Οι δίσκοι στερεής κατάστασης - Solid state disks (SSD) τυγχάνουν της δυσφορίας των κατασκευαστών server, των SAN vendors και των κατασκευαστών συσκευών. Γιατί; Όχι επειδή είναι φθηνοί - δεν είναι.Οι SSD έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς μηχανικούς (περιστρεφόμενους) δίσκους. Εδώ παραθέτονται 10 από τα πιο συχνά ερωτώμενα πλεονεκτήματα των SSD σε σχέση με τους μηχανικούς δίσκους.

1. Προσδόκιμο Ζωής

Οι SSD μπορεί να είναι ακριβοί, αλλά αξίζουν πολύ καλά την τιμή τους αν λάβουμε υπόψη μας τα πλεονεκτήματά τους.

Οι μηχανικοί δίσκοι έχουν ένα μέσο όρο προσδόκιμου ζωής από τρία μέχρι 5 χρόνια. Πολλοί χαλάνε πολύ πριν το χαμηλό άκρο του μέσου όρου, και λίγοι αντέχουν περισσότερο από το άνω άκρο του. Σε τρία χρόνια, θα πρέπει σοβαρά να σκεφτείτε μια αλλαγή. Στα πέντε χρόνια, ακροβατείτε σε τόσο λεπτό πάγο και το νερό από κάτω είναι πραγματικά παγωμένο. Εναλλακτικά, οι SSD έχουν προσδόκιμο ζωής που φτάνει σε δεκαετίες, παρόλο που το να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς για 1 εκατομμύριο με 2 εκατομμύρια ώρες προσδόκιμου ζωής των SSD δείχνει το ίδιο γελοίο με τους ισχυρισμούς για 500.000 ώρες των κατασκευαστών μηχανικών δίσκων. Εσείς να περιμένετε από τον SSD σας να κρατήσει δύο με τρεις φορές περισσότερο από τους μηχανικούς δίσκους.

2. Επιδόσεις

Από την στιγμή που οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη, η πρόσβαση και οι χρόνοι αναζήτησης είναι πολλές φορές γρηγορότεροι από τους ομόλογους μηχανικούς. Οι μηχανικοί δίσκοι έχουν υψηλές ταχύτητες εκκίνησης, αλλά οι παρατεταμένες τους ταχύτητες είναι μη εντυπωσιακές για τα δεδομένα των SSD. Ωστόσο, οι επιδόσεις σε εγγραφή δεν είναι αξιοσημείωτα διαφορετικές μεταξύ των δύο τεχνολογιών*. Επομένως, ο βαρέων επιδόσεων φόρτος εργασίας ανάγνωσης και εγγραφής θα ωφεληθεί από τους SSD, ενώ φόρτοι εργασίας που απαιτούν μόνο έντονη εγγραφή και όχι ανάγνωση, θα τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους λιγότερο ακριβούς συμβατικούς δίσκους.

3. Φυσικό μέγεθος

Συνήθως βλέπουμε τους συμβατικούς δίσκους σε μεγέθη 3,5 και 2,5 ιντσών, αλλά οι SSD πηγαίνουν τον παράγοντα μικρής μορφοποίησης δύο βήματα παρακάτω με δίσκους 1,0 ίντσας και 1,8. Αυτά τα μικρά μεγέθη επιτρέπουν στους κατασκευαστές να κατασκευάσουν μικρότερες τελικές συσκευές, φορητά συστήματα και εξαρτήματα που καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο. Και μόνο η εξασφάλιση πολύτιμου χώρου στο rack είναι κάτι πολύ καλό.

4. Αντοχή σε χτυπήματα

Οι SSD είναι μια καλή επιλογή σε φορητά συστήματα εξαιτίας της ανθεκτικότητάς τους σε πτώσεις, χτυπήματα και δυνάμεις της επιτάχυνσης της βαρύτητας(g-forces). Αυτές οι δυνάμεις δεν ενεργούν συχνά σε συμβατικά τσιμεντένια και ατσάλινα κέντρα δεδομένων, αλλά τι γίνεται με τα αντίστοιχα φορητά - φορητά κέντρα δεδομένων όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις, πάνω σε πλοία, αεροσκάφη ή σε εμπορικές εκθέσεις; Η μετακίνηση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε μηχανικούς δίσκους, ειδικά κατά τη διάρκεια συμβάντων εγγραφής. Οι SSD, από την άλλη, μη έχοντας μετακινούμενα μέρη, δεν επηρεάζονται από τη φορητότητα και ταιριάζουν καλά σε τέτοια σωματική κακοποίηση. Οι SSD μπορούν να αντέξουν μέχρι 1.500 g κατά τη λειτουργία τους ή αλλιώς 25 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό δίσκο.

5. Ποσοστό αποτυχίας

Οποιαδήποτε μηχανική ή ηλεκτρική συσκευή μπορεί να, και θα, χαλάσει, αλλά οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες όταν έχει μέρη σε κίνηση. Οι μηχανικοί δίσκοι δεν είναι ιδιαίτερα εύρωστοι και μπορούν να χαλάσουν ανά πάσα στιγμή, όπως είχε δηλώσει ένας εκπρόσωπος κατασκευαστή κάποτε, "Οποιαδήποτε στιγμή από τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα μέχρι τα επόμενα 10 χρόνια." Παρόλο που οι SSD δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο ηλικίας των μηχανικών δίσκων, οι κατασκευαστές προβλέπουν πολύ χαμηλά ποσοστά αποτυχίας σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνολογία.

6. Προστασία Απώλειας Ρεύματος

Οι SSD επαγγελματικής κλάσης εξαρτώνται από κυκλώματα διακοπής ρεύματος για να παρακολουθούν τις αλλαγές της τάσης. Εάν η τάση πέσει κάτω από την κατώτερη τιμή, ένα δεύτερο κύκλωμα τάσης διασφαλίζει πως ο οδηγός έχει αρκετό ρεύμα για να αποθηκεύσει τυχόν εκκρεμείς εγγραφές στο δίσκο. Ένας υπερπυκνωτής, μία διακριτή τράπεζα πυκνωτών ή μια μπαταρία, δρα σαν το δεύτερο κύκλωμα τάσης.

7. Κατανάλωση Ενέργειας

Οι SSD τραβούν πολύ λίγη ενέργεια. Ακόμη και σε πλήρη λειτουργία, οι SSD καταναλώνουν ακριβώς τρία Watt ή λιγότερο σε σύγκριση με τα έξι ή παραπάνω Watt των συμβατικών δίσκων. Ωστόσο, πιο εντυπωσιακή είναι η κατανάλωση ενέργειας των δίσκων σε ηρεμία. Οι SSD τραβούν από 0,05 Watt μέχρι 1,3 Watt, ενώ οι λαίμαργοι ομόλογοί τους καταβροχθίζουν με ένα ρυθμό των 4 Watt ή περισσότερο. Θα πληρώσετε παραπάνω για έναν SSD, αλλά η μακροπρόθεσμη μείωσης κόστους μπορεί να αντισταθμίσει το αρχικό σοκ της τιμής.

8. Απαγωγή Θερμότητας

Όλοι γνωρίζουν πως η θερμότητα σκοτώνει τις ηλεκτρονικές επιδόσεις. Για αυτό το λόγο τα κέντρα δεδομένων πρέπει να μένουν σε αυτές τις δροσερές θερμοκρασίες. Οι SSD μειώνουν την απαγωγή θερμότητας σημαντικά σε σχέση με τους περιστρεφόμενους ξαδέρφους τους. Λιγότερη θερμότητα σημαίνει χαμηλότερες απαιτήσεις ψύξης, που σημαίνει χαμηλότερα κόστη. Λιγότερη θερμότητα να πρέπει να απομακρυνθεί από ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέσα σημαίνει επίσης πως τα μεγέθη των ανεμιστήρων του συστήματος μπορούν να μικρύνουν ταυτόχρονα με την κατανάλωση ενέργειας. Οι μηχανικοί δίσκοι είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 70 τοις εκατό της θερμότητας που παράγεται από ένα σύστημα. Χωρίς αυτούς, μπορείτε να υπολογίσετε μεγάλη εξοικονόμηση και hardware με μακρά αντοχή.

9. Δυνατότητα Hot Plug/Unplug

Μάλλον δεν θα σας εκπλήξει αν μάθετε πως οι SSD έχουν δυνατότητα hot plug - unplug (σύνδεση και άμεση λειτουργία). Ωστόσο, μπορεί να σας εκπλήξει αν μάθετε πως εφόσον οι SSD δεν χρειάζεται να αρχίζουν να 'στροφάρουν' για να πάρουν μπροστά, η χωρητικότητά τους είναι άμεσα διαθέσιμη κατά τη σύνδεση. Παρόλο που μπορεί να πάρει αρκετά δευτερόλεπτα για το λειτουργικό σας σύστημα μέχρι να αναγνωρίσει το δίσκο, δεν χρειάζεται να περιμένετε μια χρονοβόρα διαδικασία αναγνώρισης ή μια ακόμα πιο χρονοβόρα επανεκκίνηση.

10. Θόρυβος

Αν ποτέ βρεθήκατε σε ένα κέντρο δεδομένων, προφανώς έχετε παρατηρήσει το υψηλό επίπεδο θορύβου. Φανταστείτε ένα κέντρο δεδομένων γεμάτο με SSD αντί για συμβατικούς δίσκους. Αν αφαιρέσουμε το θόρυβο από τους ανεμιστήρες των συστημάτων, τους ανεμιστήρες των καμπινών και το κεντρικό σύστημα κλιματισμού, το κέντρο δεδομένων γίνεται σημαντικά λιγότερο θορυβώδες. Όπως αναφέρθηκε στην παράγραφο για την Απαγωγή Θερμότητας, οι ανεμιστήρες μάλλον θα υποστούν 'σμίκρυνση', το οποίο επακολούθως θα μειώσει περαιτέρω το επίπεδο θορύβου του περιβάλλοντος.

* Κάποια ανεξάρτητα τεστ καταλήγουν πως οι SSD γράφουν δύο με τρεις φορές γρηγορότερα από τους συμβατικούς δίσκους. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που εισηγούνται πως οι διαφορές δεν είναι τόσο αξιοσημείωτες.

Πηγή: serverwatch.com

Go to top