Τι είναι οι ιοί;

Οι ιοί των υπολογιστών είναι προγράμματα λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να παρεμβάλλονται στη λειτουργία του υπολογιστή, με στόχο την καταγραφή, την καταστροφή ή τη διαγραφή δεδομένων ή την προσβολή άλλων υπολογιστών σε όλο το Internet. Οι ιοί συχνά επιβραδύνουν τις λειτουργίες, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλούν άλλα προβλήματα.

Τι είναι το λογισμικό κατασκοπίας;

Το λογισμικό κατασκοπίας είναι λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί ή να εκτελεστεί στον υπολογιστή σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας ή χωρίς να σας παρέχει επαρκή ενημέρωση ή έλεγχο. Το λογισμικό κατασκοπίας ενδέχεται να μην παρουσιάσει συμπτώματα αφού προσβάλει τον υπολογιστή σας, αλλά πολλά κακόβουλα ή ανεπιθύμητα προγράμματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, το λογισμικό κατασκοπίας μπορεί να εποπτεύει τη συμπεριφορά σας στο Internet ή να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με εσάς, να αλλάζει ρυθμίσεις στον υπολογιστή σας ή να επιβραδύνει τη λειτουργία του.

Τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στους ιούς, το λογισμικό κατασκοπίας και άλλο δυνητικά επιβλαβές λογισμικό;

Τόσο οι ιοί όσο και το λογισμικό κατασκοπίας εγκαθίστανται στον υπολογιστή σας εν αγνοία σας και έχουν τη δυνατότητα να αποδειχτούν ενοχλητικά ή να αποβούν καταστροφικά. Επίσης, έχουν την ικανότητα να καταγράψουν πληροφορίες από τον υπολογιστή σας και να τις καταστρέψουν ή να τις διαγράψουν. Τόσο οι ιοί όσο και το λογισμικό κατασκοπίας μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις του υπολογιστή σας.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στους ιούς και το λογισμικό κατασκοπίας είναι ο τρόπος συμπεριφοράς τους στον υπολογιστή σας. Οι ιοί, παρόμοια με ζωντανούς οργανισμούς, επιδιώκουν να προσβάλουν έναν υπολογιστή, να αναπαραχθούν και, στη συνέχεια, να εξαπλωθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές. Αντίθετα, το λογισμικό κατασκοπίας συμπεριφέρεται περισσότερο σαν καταδότης: επιδιώκει να εισέλθει στον υπολογιστή σας και να μείνει εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο, στέλνοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας σε κάποια εξωτερική προέλευση όσο βρίσκεται εκεί.

Από πού προέρχονται οι ιοί, το λογισμικό κατασκοπίας και άλλο δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό;

Η εγκατάσταση του ανεπιθύμητου λογισμικού, όπως των ιών, μπορεί να γίνει από τοποθεσίες Web ή από προγράμματα των οποίων πραγματοποιείτε λήψη ή τα οποία εγκαθιστάτε μέσω CD, DVD, εξωτερικού σκληρού δίσκου ή συσκευής. Το λογισμικό κατασκοπίας εγκαθίσταται συνήθως μέσω δωρεάν λογισμικού, όπως τα προγράμματα κοινής χρήσης αρχείων, οι προφυλάξεις οθόνης ή οι γραμμές εργαλείων αναζήτησης.

Υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο υπολογιστής μου με κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία μου;

Ναι, κάποια είδη κακόβουλου λογισμικού μπορούν να εγκατασταθούν από τοποθεσίες Web μέσω μιας ενσωματωμένης δέσμης ενεργειών ή ενός προγράμματος σε μια ιστοσελίδα. Ορισμένα είδη κακόβουλου λογισμικού χρειάζονται τη βοήθειά σας για να εγκατασταθούν. Αυτά τα είδη λογισμικού χρησιμοποιούν αναδυόμενα παράθυρα Web ή δωρεάν λογισμικό που απαιτεί να αποδεχτείτε ένα αρχείο με δυνατότητα λήψης. Ωστόσο, αν διατηρείτε τα Microsoft Windows ενημερωμένα και δεν χαμηλώνετε το επίπεδο των ρυθμίσεων ασφαλείας σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες προσβολής.

Γιατί είναι σημαντικό να εξετάζετε τις συμβάσεις άδειας χρήσης προτού εγκαταστήσετε λογισμικό;

Όταν επισκέπτεστε τοποθεσίες Web, μην αποδέχεστε αυτόματα τη λήψη οποιουδήποτε στοιχείου προσφέρει η τοποθεσία. Αν πραγματοποιήσετε λήψη δωρεάν λογισμικού, όπως προγραμμάτων κοινής χρήσης αρχείων ή προφυλάξεων οθόνης, διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση άδειας χρήσης. Αναζητήστε ρήτρες που δηλώνουν ότι πρέπει να αποδεχτείτε διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα από την εταιρεία ή ότι το λογισμικό θα στέλνει ορισμένες πληροφορίες στον εκδότη του.

 Πηγή: microsoft.com

Go to top